Dags att boka höstterminen, tryck här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Åsebos Ridsällskaps historia

Det var tidigt 60-tal och bröderna Cartwright rullade på TV-rutan i många hem, så också hos familjen Åkerlund i Germundsbo, Avesta. Inspirerade av Little Joe´s framfart på sin skäck började familjens döttrar drömma om en egen häst. Man gjorde slag i saken och köpte gotlandsrusset Pauline. Hon var dräktig vid köpet så hästbeståndet fördubblades snart i och med sonen Pontus födelse. Dessa två busiga russ blev starten på Åsebo Ridsällskap som idag har omkring 550 medlemmar, men låt oss dröja kvar en stund vid 60-talet och se hur allting började.

Ridskoleverksamheten började så smått med barnridning för bekanta till familjen. Snart ringlade en lång kö med ivriga barn varje söndag förmiddag. Intresset växte och barnen ville lära sig så snart gavs lektioner på lördagar av familjens döttrar och så var det hela i gång.

Det var ett stort sug efter ridlektioner då Åsebo var den enda ridskolan i Avesta. Att efterfrågan var stor minns artikelförfattaren då hon hösten 1966 beställde ridlektion och fick en tid i januari och en i maj påföljande år. Hästintresset växte och när russaraben Lis-Mari köptes från Göteborg startade den egna uppfödningen. Lis-Mari och hennes avkommor har gått i ridskolans tjänst tills de var drygs tjugo år(!) vilket är en märkvärdig bedrift.

 

Även pappa

Döttrarna började så småningom att tävla och pappa Åke blev sugen på en egen häst, så halvblodsstoet Jenka inhandlades (även hon en stomme i ridskolans uppfödning). Att Åke fortsatte rida efter sina första försök hos kapten Sköldberg är ett under. Han beskriver dessa vilda ridturer med ett skratt.

För att få ordning på det hela började han rida regelbundet för Rolf Bellman på Falu Ridklubb. Så småningom kom hovridläraren Arnold Eriksson, även känd som ryttaren på morgonhästen Titan in i bilden. Han hjälpte till med utbildningen av ridskolans hästar och elever i flera år. Lis-Mari’s avkommor Primula och Lenito, som först var flickornas tävlingshästar, blev sedan välutbildade ridskolehästar.

Åkerlunds var mycket aktiva i Dala Ponnysällskap, en klubb för hela Dalarnas ryttare och kan berätta en del kuriosa från tävlingarna på 60-talet. Åke minns att vid en hopptävling som anordnades målades hinderbommarna på tävlingsdagens morgon och alla anmälningslistor och protokoll var handskrivna. Som kronan på verket kom en av de deltagande ponnyerna åkandes i lastutrymmet på en Volvo Duett!

 

Åsebo idag 

Klubben bildades formellt år 1978 men hade alltså ridlektioner långt tidigare. År 1981 blev vi anslutna till Ridfrämjandet. Idag bedrivs verksamheten på Isaksbo gård. En anläggning dit ridskolan flyttade 1 maj 2005. Anledningen till flytten var att ridskolan hade växt ur sin anläggning där verksamheten en gång startade.

Ridskolan byggde under sommaren 2005 ett eget ridhus med idéell kraft i storleken 22 x 65 m och i samband med detta kunde Åsebo för första gången i sin historia bedriva ridskola inomhus!

Ridskolan har idag Januari 2024 8 st stora hästar, 10 ponnyer samt 6 shetlandsponnyer. Vi har ca 250 aktivt ridande elever varje vecka, och totalt ca 550 st medlemmar. Vi har allt från ridlekis för barn mellan 4-6 år på shetlandsponnyer, vuxengrupper och tävlingsgrupper. Vi har även ridläger hela sommaren, samt under jullovet.

Januari 2024 blev vi även tilldelade titeln "Kvalitetsmärkt Ridskola" och därmed den första ridskolan i Dalarna att få den utmärkelsen. Endast 34 st ridskolor av 450 st har denna utmärkelse. Citat från Dalarnas Ridsportförbund: 

"Dalarnas Ridsportförbunds styrelse har beslutat att tilldela Åsebo Ridsällskap vårt förbunds kvalitetsmärkning. Åsebo Ridsällskap i Avesta uppfyller efter målmedvetet arbete nu samtliga krav som ställs för Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkning, såväl vad gäller anläggning, hästhållning och säkerhet som personalens arbetsmiljö och föreningens stadgar och policys."

 
 
Samarbetspartners