Ska du ut och tävla med en av ridskolans ponnyer/hästar? Vad kul! Här kommer lite saker du måste tänka på samt checklista. Pris att tävla ridskolehäst hittar du under "Ridskolan" klicka dig vidare till "Priser"
Veckan och dagarna innan
Eftersom du ska tävla en ridskolehäst, så behöver den gå på lektions som vanligt även fast den ska tävla till helgen. Din ridlärare har koll och lägger upp en bra plan för hästen veckan innan tävlingen. Om det är så att din ridlärare tycker att du skall rida hästen/ponnyn dagarna innan tävling, så meddelar hon dig. Ridlärarna ser till att hästens vaccinationer samt licens är iordning inför tävlingen. Kom ihåg att du anmäler dig själv via Tävlingsdatabasen.
Transporten:
Det är viktigt att du fixat bil och hästtransport i god tid innan tävlingen. Kom ihåg att ekipaget skall vara godkänt och inte för tungt. Det är inte jättelätt att köra hästtransport. Chauffören ska vara en van bilförare och gärna kört hästtransport tidigare. Det är viktigt att köra lugnt och försiktigt. Tänk att du skall kunna ställa ett fyllt vattenglas på instrumentbrädan när du kör utan att spilla. En dålig upplevelse för hästen när den åker transport kan bli bestående och den kan skada sig riktigt illa! Var rädd om våra snälla ridskolehästar.
I transporten ska hästen ha ett hönät med hösilage. OBS! Viktigt att hönätet sitter högt uppe så hästen inte kan sparka med frambenen och trassla in sig! Ta med extra hö i en höpåse så hästen kan äta under dagen. Det är även viktig att ta med vattenhink och en vattendunk. På vissa tävlingsplatser finns ej möjlighet att ta vatten.
Dagen innan tävling Putsa utrustningen:
Eftermiddagen/kvällen innan tävlingen ska all utrustning putsas. Använd sadeltvål, se till att det löddrar ordentligt så lädret blir rent. Torka av med en ren trasa och smörj sedan allt läder med olja. Låt det torka in, på morgonen kan man torka bort överflödig olja (framförallt på sadeln). Var noga att du även gör rent benskydd, sadelgjord, brösta, martingal, grimma mm. Om du har lås på sadelkammaren i transporten, så kan du packa in all utrustning kvällen innan. Se till att du har all utrustning som hästen skall ha på sig i transporten i ordning.
Bada hästen:
Hästen skall vara i uppvisningskick när du tävlar. Bada den kvällen innan (eller på morgonen på tävlingsdagen om du startar sent), blöt hästen ordentligt med ljummet vatten, även svans och man. Fyll en hink med varmt vatten och hästschampo (finns i veterinärskåpet), ta en ren svamp och gnugga/massera hela hästen med schampoblandningen, även man och svans. Skölj sedan hästen NOGGRANT! Ha i pälsglans i svansen och LITE på kroppen. Om du ska knoppa får du inte ha pälsglans i manen! Är det varmt ute behöver hästen inte ha något täcke på sig efter du badat den. På vintern kan hästen ha ett fleecetäcke på sig. (Tips: beta hästen för hand så torkar den snabbt ute i solen)
Knoppa hästen:
Om du ska tävla dressyr så ska hästen vara knoppad i man och lugg. Passa på att göra flätor när manen är blöt, då kan du lätt göra hårda flätor. Knopparna kan du göra på morgonen så att de sitter ordentligt. Har du god tid på dig på morgonen så knoppa då, så hästen slipper sova med flätor. Blöt manen med en svamp så går det lättare att fläta och knoppa. Snoddar finns i lådorna vid ridboken.
Ska du hopptävla så knoppa ej! Det är bra att kunna hålla i manen. Om du frågat och har fått godkännande av din ridlärare (OBS viktigt) kan du frisera hästens i man, svans, haka, öron och hovskägg. Kom ihåg att man aldrig klipper bort hästens känselhår i ansiktet!
Övrigt
Hämta hästens pass på kontoret. Du måste alltid ha med hästens pass, även om du inte står med på vaccinationslistan! Var rädd om passet och låt det inte ligga synligt framme i bilen.
När du är klar med att packat, putsat utrustning, badat och knoppat är det jätteviktigt att du plockar undan efter dig!! Det skall vara rent och snyggt i stallet, kom ihåg att hjälpa varandra. Dagen innan tävling är man ofta nervös och kan glömma saker. Hjälps åt tillsammans så går det lättare!
Kom ihåg att du representerar Åsebo när du är ute på tävling. Rena och hela kläder är viktigt och uppsatt hår. Hjälm vid all hantering av hästarna och väst vid ridning (alla under 18 år).
Kom ihåg att meddela stalltjänsten att du ska iväg och tävla. Om din häst ska vara kvar inne på morgonen, så skriv det på tavlan så stalltjänsten ser det.
Om du ej är fodervärd på din häst måste du meddela hästens fodervärd att du skall tävla (om tävlingen är samma dag som fodervärdsridningen), då sköter du mockning och fixar foder åt din häst. Om man är fodervärd på en annan häst så kan man eventuellt byta fodervärdshäst den dagen, men prata alltid med din ridlärare först!
Tävlingsdagen
Äntligen dags för tävling!
Var ute i god tid innan du skall åka, kom ihåg att du inte ska stressa! Om ni kommer innan kl 08.00 när stalltjänsten börjar är det viktigt att ni fodrar kraftfoder till alla hästar (även privathästarna) samt ger alla hästar lite hösilage så de håller sig lugna och nöjda innan stalltjänsten kommer och släpper ut. Fyll hösilage i fyrhjulsvagnen och lägg in 1–2 kg till alla. Medan din häst äter kan du passa på att packa in alla grejer i bil och transport. Ställ transporten på ett bra ställe att lasta på, gärna på framsidan av stallet (ställer du transporten på baksidan av stallet kan du störas av att stalltjänsten släpper ut hästar). Ströa lite lätt i transporten i fall hästen vill kissa. Borsta och visitera din häst. Sätt på transportskydd och ev lädergrimma. Var alltid två personer när du lastar. En som leder in hästen och en som stänger bakom. Våra hästar är snälla att lasta, ta det bara lugnt så går det bra. Viktigt med hjälm och handskar på ALLA som hjälper till vid lastning av häst.
Dubbelchecka alltid en sista gång innan ni åker att du har med allt och att du städat efter dig i stallet!
Kom ihåg att alla som följer med på tävlingen och är under 18 år ska ha hjälm på sig, även på tävlingsplatsen!
Nu kan du åka iväg, Lycka till!
Tillbaka efter tävlingen
När man kommer tillbaka efter en tävlingsdag är man oftast trött. Men hur trött man än är så måste man sköta om häst och utrustning ordentligt efter tävlingsdagen. Börja med att lasta ur hästen och sköt om den, ev duscha den om den blev svettig under tävlingen. Visitera den noga och ta ut alla snoddar, släng snoddarna i sopkorgen. Släpp sedan ut den i hagen/i boxen.
När du tävlar hästen ansvarar du för mockning och foder. Mocka, ströa och fixa grov och kraftfoder till din häst.
Häng tillbaka all utrustning på plats, om du haft eget schabrak, pannband mm, var noga med att byta tillbaka till hästens ordinarie utrustning.
Mocka ur transporten och plocka sedan undan i stallet efter dig samt sopa.
Checklista att ha med på tävling
Hästen:
· Pass
· Nummerlapp
· Sadel
· Sadelgjord
· Träns
· Martingal
· Brösta/förbygel
· Benskydd
· Schabrak/padd
· Extra grimma
· Grimskaft
· Longerlina
· (täcke)
· Transportskydd/boots
· Snoddar
· Hink och svamp
· Ryktborstar + hovkrats
|
Ryttaren:
· Klubbjacka (ren och hel)
· Vita ridbyxor
· Kavaj
· Ridstövlar
· Sporrar
· Spö
· Hjälm
· Väst
· Handskar
· (regnkläder)
· Snodd (håruppsättning)
· Ett glatt humör 😊
|
I transporten
· Hönät
· Extra hösilage
· Vattenhink
· Hink med havre
· Vattendunk
· Kniv (i bilen, att skära sönder grimma/grimskaft vid olycka)
|
Det är alltid bra att ha reservutrustning med. Tex extra tyglar, stigläder, sadelgjord, grimma.