Hoppa till sidans innehåll

Fodervärd


 

 

Fodervärd

Har du alltid drömt om att ha en egen häst? Nu finns chansen att prova på det. Genom att bli ”fodervärd” på en av ridskolehästarna.

Vem får vara fodervärd?

 

 • Du måste vara minst 12 år eller ska fylla 12 inom närmsta 6 månaderna. Då ha kunnig förälder med.

 • Du måste vara meldlem i Åsebo RS samt rida i verksamheten.

 

Vad innebär det att vara fodervärd?

 • All aktivitet som ridlektioner, tävling, barnridning etc går alltid före fodervärdsridningen.  Detta är viktigt att komma ihåg då ridskolehästen skall tillgodose många elevers behov.
 • Om hästen tex är borta den dagen du har hästen på foder eller tex tävlar så får du byta din riddag till en annan dag den veckan. Prata med Ridskolechefen om vilken annan dag som är lämplig. Kom ihåg att all verksamhet som hästen är med på i ridskolans regi går före foderridning. Det går ibland också att ta en annan häst den dagen som du skall rida om just din häst är tex och tävlar eller är på barnridning.
 • Man rider sin foderhäst 1 ggr varje vecka. Vilka dagar man rider hästen, görs upp med ridskolechefen beroende på vilken häst man har.

 • Man skall rida ut minst 2 ggr/månad men gärna fler och 2 ggr får man rida i ridhuset (ingen hoppning)

 • Man hjälper stalltjänsten 2 ggr/termin utöver den gången man har stalltjänst för sin ridplats. 

 • Som fodervärd har man även stalltjänst under jul och nyår samt på sommarlovet.
 • Fodervärden har förtur vid eventuell tävling. Dock ej gratis, se prislista "tävla ridskolehäst"

 • Man smörjer och sköter hästens utrustning 1 gång i veckan

 • Fodervärden mockar och gör kraft och höpåse till sin häst den dagen man rider. Om man är sjuk den dagen man är fodervärd är det upp till fodervärden att fixa en person (ej stalltjänsten) som fixar mockning och foder åt sin häst. 

 • Om man är sjuk kan man om verksamheten tillåter rida igen sin foderridning en annan dag, tex under lov. Prata med ridskolechefen. 
 • Man kan vara fodervärd hela året runt

 

Hur gör man om man vill bli fodervärd?

 • För att bli fodervärd kontaktar du Ridskolechefen. Ni bestämmer vilken häst du kan vara fodervärd på. Är du under 18 år skall målsman godkänna.

Fodervärd på shettis

 

Ni kanske funderar på att köpa första ponny till familjen, men känner er lite osäkra? Då är fodervärd på shettis perfekt för dig som vill spendera mer tid i stallet och prova på hur det är att ha egen ponny. Även för dig som tycker att körning är kul och vill få mera tid i vagnen. Det går jättebra att som vuxen vara fodervärd och endast köra!

Hur går detta till?


En till två dagar i veckan (går att anpassa vilka dagar o tider) sköter och rider man en shetlandsponny. Ålder från fyra år och upp (även vuxen kan vara fodervärdar), barn upp till 12 år måste ha förälder med sig hela tiden. Från 12 år får man sköta själv om man har den kunskapen. Barn upp till 7 år ska alltid ha ledare och får inte rida själva, från 7 år får man rida själv utan ledare om man har den kunskapen. Två gånger i månaden rider man ut eller kör och två gånger i månaden får man rida/köra i ridhuset/banan. Är man fodervärd två ggr i veckan rider/kör man ut en dag och får rida/köra i ridhuset/utebanan den andra dagen. Men det går självklart bra att köra/rida ut varje gång!

Dagen du är fodervärd:


Du mockar, fyller på vatten, fixar hösilage (kväll o eftermiddag) samt kvällshavrehink den dag du är fodervärd. Intag av din shettis och sedan ridning/körning 60 min. Pysslar med shettisen och släpper ut eller låter den stå kvar inne beroende på tid på dagen. Putsa utrustningen varje gång.

Som fodervärd på shettis har man ingen extra stalltjänst som de som är fodervärd på ponnyerna/hästarna. Utan kostnaden är istället lite högre varje månad.

Pris: 4 ggr/månad 600 kr (faktureras)

Pris: 8 ggr/månad 800 kr (faktureras)

För att bli fodervärd kontaktar ni This is a mailto link och därifrån går vi vidare med kontraktsskrivning

imagebiml.png

Uppdaterad: 12 FEB 2018 12:25 Skribent: Mats

Postadress:
Åsebo RS - Ridsport
Mästerbo 34
77595 Folkärna

Kontakt:
Tel: 022656525
E-post: This is a mailto link